Na každou nemoc vyrostla bylina


DNA, PAKOSTNICE, ARTRITIDA

18.11.2011 01:08

CO JE TO DNA?

Dna, lidově řečeno také pakostnice, podraga, se projevuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi nebo sníženým vylučováním kyseliny močové ledvinami a střevy. Jde tedy o metabolickou poruchu způsobenou nedostatečnou produkcí trávicího enzymu urikázy, který oxiduje těžce rozpustnou kyselinu močovou. Pokud není tato kyselina rozpuštěna, tedy přeměněna na rozpustnou látku, nemůže být vyloučena ledvinami z těla ven. Organismus nemocného nedokáže odbourávat puriny, a to se vyznačuje nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Postihuje nejčastěji muže ve věku mezi 40.-50.rokem a některé ženy v menopauze. Riziko zvyšuje nadváha a vrozené dispozice. K záchvatu často dochází, kdy postižený zkonzumoval větší množství alkoholu nebo potravin bohatých na puriny, což jsou například vnitřnosti, sardinky, ančovičky, sušené fazole a jiné luštěniny. Dříve se přikládala velká váha i konzumaci hovězího masa a říkalo se jí proto "nemoc králů", dnes už se bere v potaz i faktor dědičnosti, obecně by se dalo říci, že vysoká konzumace masa, špatný pitný režim, nadváha, nedostatek pohybu a dlouhodobé užívání diuretik může opravdu vést k příznakům dny. Někdy může záchvat dny vyvolat i stres. Nejčastěji se objeví opakované záchvaty u stejného kloubu způsobené zánětem v noci. To může trvat několik dnů a pak bolesti ustoupí. Neléčená dna se stává chronickým onemocněním a klouby jsou trvale poškozeny, mohou se objevit ledvinové kameny, cukrovka, obezita, zvýšený cholesterol, vysoký tlak a poruchy oběhového systému.

  • K úplné degeneraci kloubu a ztrátě jeho funkce
  • Vzniku ledvinových kamenů a kolice
  • K jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu)
  • Vysokému tlaku a onemocnění oběhového systému

 

PŘÍZNAKY

  • bolesti a otok kloubů, nejčastěji prvního kloubu palce u nohy
  • kůže bývá lesklá, červená až purpurová, kloub je mimořádně citlivý, bolestivý i třeba při doteku peřiny a teplý
  • někdy se objeví horečka

 

LÉČBA

Při onemocnění dnou je nutné zachovávat dietu (klikněte) zaměřenou na snížení potravin bohatých na puriny. Při záchvatu může pomoci ledový obklad, nicméně dna, stejně jako revmatismus, potřebuje teplo. Někdy mohou pomoci od bolesti silná antirevmatika a okamžité odsátí tekutiny ze zaníceného kloubu. Je třeba dodržovat pitný režim alespoň 8-10 sklenic vody denně, pravidelně cvičit, udržovat si optimální hmotnost, omezit příjem alkoholu či ho úplně vynechat. Často se mluví o léčbě třešněmi a doporučuje se jíst třešňové kompoty či pít třešňové džusy, nejlépe nějaké přírodní bez konzervantů. V poslední době se také častěji objevuje názor, že dna souvisí s překyselením organismu.

Na dnu, artritidu nabízíme bylinnou směs ARTRÓZA/DNA, doporučuji kombinaci se směsí PŘEKYSELENÍ ORGANISMU/PÁLENÍ JAZYKA nebo  PROČIŠTĚNÍ/DETOXIKACE, případně KLOUBY/REVMA. Velice vhodné jsou také bylinné sedací koupele ARTRÓZA/BORELIÓZA a domácí mastičky zaměřené na bolesti, záněty a revmatismus... jako je například LEVANDULOVÁ MAST, KOPŘIVOVÁ S PŘESLIČKOU, KOSTIVALOVÁ, SOLNÉ KOUPELE A DALŠÍ...

 

PRŮBĚH ONEMOCNĚNÍ

DNA se projevuje několika stádii:
  • asymptomatická hyperurikémie

Postižený je bez jakýchkoliv příznaků a má pouze zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi

  • akutní záchvat dny

Objevuje se velká citlivost a bolest kloubu, které signalizují zánět. Kloub napuchne, zčervená, kůže na něm je napnutá a lesklá. Bolest přináší sebemenší dotek postiženého kloubu. Zpravidla je prvním napadeným kloubem palec u nohy, nicméně není vyloučeno, že dojde k zánětu jiných kloubů, rukou i nohou.

  • interkritické období

Období, které následuje po akutním dnavém záchvatu. Pacient je většinou bez obtíží, zdá se být vyléčen. Toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky.

  • chronická tofózní dna

V tomto stádiu dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (tzv. tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Místy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, např. v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve vyjímečných případech dojde k protržení kůže a k hustému křídově bílému výtoku.

—————

Zpět